Informatii si conditii de calatorie

Statele membre ale Uniunii Europene care permit intrarea pe teritoriile lor pe baza cartii de identitate in curs de valabilitate sunt: Austria, Estonia, Malta, Slovenia, Bulgaria, Finlanda, Italia, Spania, Cehia, Franta, Letonia, Olanda, Ungaria, Cipru, Germania, Lituania, Polonia, Danemarca, Grecia, Luxemburg, Portugalia, Slovacia, Suedia, Belgia, Croatia.

Pentru toate celelalte state din afara Uniunii Europene si pentru acele state pentru care cetatenii romani nu au nevoie de viza de intrare, accesul se face pe baza pasaportului valabil cel putin 6 luni de la data terminarii calatoriei. Pentru a consulta lista statelor pentru care nu este necesara viza de intrare accesati site-ul Politiei de Frontiera www.politiadefrontiera.ro sau al Ministerului de Externe www.mae.ro/travel-conditions.

Tinerii casatoriti pot calatori cu documentele individuale de calatorie, nu trebuie sa fie cele anulate urmare a casatoriei civile!

Copiii cu varsta sub 14 ani calatoresc cu pasaport turistic individual.

Pentru a verifica lista statelor care permit intrarea pe baza cartii de identitate, lista statelor membre U.E., Schengen si Spatiul Economic Eurpoean, va rugam sa consultati:

- site-ul Politiei de Frontiera www.politiadefrontiera.ro 

- site-ul Ministerului de Externe www.mae.ro/travel-conditions.

In contextul Covid-19, la intrarea in Romania, calatorii au obligatia completarii unei declaratii CovidSafe. Aceasta se completeaza aici: https://chestionar.stsisp.ro/


Incepand de vineri, 13 august 2021, pentru trecerea frontierelor de stat, la nivelul tarilor UE, vor fi recunoscute ca documente doveditoare ale vaccinarii, trecerii prin boala si ale rezultatului negativ al unui test RT-PCR doar certificatele digitale, documente ce contin un cod QR si care pot fi obtinute accesand site-ul https://vaccinare-covid.gov.ro/

Tranzitarea frontierelor este posibila si fara existenta acestor certificate, dar cu respectarea normelor nationale de carantina din fiecare stat.
Aceste prevederi sunt stipulate în Regulamentul UE 953/2021 si sunt aplicabile doar pentru trecerea frontierei de stat, nu si pentru activitatile desfasurate în interiorul teritoriului national al Romaniei.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Pentru tarile in care cetatenii romani au nevoie de viza de intrare, este necesar pasaportul valabil cel putin 6 luni de la data terminarii calatoriei. Anumite state nu permit accesul cu pasaport temporar sau nu aplica vize pe pasaport temporare, de aceea va rugam sa consultati serviciul consular al tarii in care intentionati sa faceti deplasarea. De asemenea anumite companii aeriene nu accepta imbarcarea in baza pasapoartelor temporare.

Documentele de calatorie - cartea de identitate sau pasaportul – trebuie sa fie valabile si in stare buna (nu trebuie sa prezinte urme de deterioare a elementelor de siguranta).

Agentia de turism organizatoare nu este raspunzatoare pentru decizia organelor de frontiera de a nu accepta calatorului sa paraseasca teritoriul Romaniei sau sa-i acorde intrarea pe teritoriul statului unde face sejurul, chiar daca dispune de toate documentele necesare deplasarii.

Agentia de turism nu este raspunzatoare in cazul in care calatorului nu i se permite parasirea teritoriului unei tari de catre autoritatile de frontiera din statul respectiv. In aceste cazuri, calatorului nu i se mai restituie contravalorea sejurului.

Pașapoarte expirate sau pierdute

În conformitate cu normele UE, toți cetățenii (inclusiv copiii nou-născuți) au nevoie de o carte de identitate sau de un pașaport valabil pentru a călători. Dar, dacă v-ați pierdut sau vi s-a furat pașaportul sau v-ați dat seama că pașaportul a expirat, țările UE au elaborat sisteme care vă pot veni în ajutor. Rămâne, totuși, la latitudinea fiecărei țări să decidă dacă și/sau când le permite cetățenilor UE să intre sau să iasă de pe teritoriul său fără un document de călătorie valabil.Deoarece nu există norme UE privind călătoriile fără un document de identitate valabil, condițiile și procedurile pot varia foarte mult de la o țară la alta (și se pot schimba fără o informare prealabilă).Dacă v-ați început deja călătoria și vă regăsiți într-o astfel de situație:

  • dacă vă aflați în UE, trebuie să contactați în primă instanță consulatul sau ambasada țării dumneavoastră.
  • dacă vă aflați în afara UE, într-un stat în care țara dumneavoastră nu are consulat sau ambasadă, aveți dreptul de a solicita protecție consulară din partea oricărei alte țări a UE.

Documente de călătorie pentru minori

Pe lângă pașaport sau actul de identitate, toți copiii care călătoresc:

  • singuri sau
  • cu adulți care nu sunt tutorii lor legali sau
  • cu un singur părinte

pot avea nevoie de o autorizație semnată de ambii părinți, de celălalt părinte sau de tutorele legal, prin care li se permite să călătorească.


Conditii de calatorie pentru minori

Conform reglementarilor in vigoare, minorii trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii pentru a fi lasati sa iasa din tara:

- Sa calatoreasca cu cel putin un adult insotitor;

- Sa aiba asupra lor acordul ambilor parinti (sau al parintelui care nu-i insoteste) legalizat la notariat;

- Daca celalalt parinte a decedat, este necesara o copie dupa actul de deces;

- Daca parintele care iI insoteste este divortat si are hotarare judecatoreasca definitiva prin care i s-a incredintat minorul, este necesara o copie dupa actul de divort si hotararea judecatoreasca;

- Adultul care-i insoteste, in cazul in care acesta nu este unul dintre parinti, trebuie sa aiba cazier judiciar pe care sa-l prezinte la frontiera.

Nu există norme UE cu privire la acest aspect, fiecare țară având libertatea de a decide să ceară sau nu astfel de documente. Verificați, înainte de plecarea copilului, condițiile stabilite de țara înspre și dinspre care călătoriți.

Rețineți! Deși unele țări nu cer ca minorii să dețină o autorizație pentru a intra sau ieși de pe teritoriul lor, alte țări pe care le tranzitează minorul ar putea solicita acest lucru.

Pentru călătoriile cu avionul, contactați din timp companiile aeriene, întrucât multe dintre acestea solicită autorizații și dispun de formulare specifice în acest scop.

Deoarece normele naționale se pot modifica fără o informare prealabilă, vă recomandăm să contactați autoritățile competente ori ambasada sau consulatul țărilor în cauză.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Regimul vizelor si pasapoartelor

Regimul de calatorie în strainatate pentru cetatenii romani:
Cetatenii romani NU au nevoie de viza pentru a calatori in statele membre ale Uniunii Europene: Austria, Belgia, Bulgaria, Cehia, Cipru, Croatia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franta, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Marea Britanie, Olanda, Polonia, Portugalia, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Ungaria.

Conditiile de intrare si regimul de sedere sunt cele prevazute in Directiva 38 a CE din 29.04.2004.
In statele membre UE se poate calatori cu Carte de Identitate sau Pasaport

Pentru regimul de calatorie in strainatate pentru cetatenii romani, click AICI.
Pentru informatii privind conditiile de calatorie in afara tarii, click AICI.

Inainte de plecarea in strainatate va recomandam sa contactati ambasada statului in care urmeaza sa va deplasati, precum si ambasadele tarilor de tranzit, pentru obtinerea de informatii suplimentare privind conditiile particulare de intrare si sedere prevazute de legislatia locala, care pot suferi modificari frecvente.

Pentru destinatiile care necesita viza, asigurati-va de obtinerea acesteia.


Detalii despre obtinerea pasapoartelor pot fi gasite pe site-ul Directia Generala de Pasapoarte, click AICI
Detalii despre Programari Online pentru obtinerea parasportului pot fi gasite pe site-ul epasapoarte, click AICI

Când călătoriţi cu autoturismul

  • Încheiaţi o asigurare auto care să acopere inclusiv eventualele accidente rutiere din străinătate!
  • Nu plecaţi la drum fără cartea de identitate a maşinii. În ţările UE aceasta trebuie prezentată împreună cu permisul de conducere. 
  • Asiguraţi-vă că deţinerea şi respectiv folosirea dispozitivelor anti-radar şi de detectare radar nu sunt interzise în ţara în care vă deplasaţi şi nici în ţările de tranzit!
  • Informaţi-vă asupra regulilor de circulaţie şi a valabilităţii permisului de conducere din ţara de destinaţie. În anumite ţări aveţi nevoie de un permis de conducere internaţional.
  • Ţineţi cont că în unele ţări folosirea aparatelor de detectare a radarelor este interzisă. O amendă primită în străinătate vă poate afecta serios bugetul de care dispuneţi.
  • Aveti nevoie de o imputernicire din partea proprietarului masinii (in cazul persoanelor fizice, legalizata la notariat si tradusa) daca parasiti tara cu o masina care nu se afla in proprietate personala.

Pentru conditiile complete pentru calatoria in strainatate cu autoturismul calatorii trebuie sa se informeze la Politia De Frontiera: tel. 021.9590 sau website www.politiadefrontiera.ro/

 

Cand calatoriti cu avionul

Biletul de avion este documentul, inscrisul sau conventia electronica in baza careia se efectueaza zborul. 

Emiterea biletului electronic reprezinta acceptarea contractului de transport aerian detaliat in “Conditiile generale de transport aerian” si “Conditiile generale de comercializare a biletelor de avion”.
Biletul de avion reprezinta contractul de transport intre compania aeriana si persoana inscrisa pe bilet.

Biletele de avion sunt nominale.
Pasagerul are obligatia sa se asigure ca detine toate documentele necesare in curs de valabilitate pentru a efectua calatoria (printre care dar nu numai: bilet de avion, pasaport, viza, imputernicire, adeverinta de sanatate, procura notariala) atat pentru adulti cat si pentru minori. Exclusiv Travel nu isi asuma nicio responsabilitate daca pasagerului i se refuza imbarcarea sau intrarea in tara de destinatie din acest motiv. Refuzul la imbarcare dintr-unul din aceste motive cade in sarcina exclusiva a pasagerului, fara ca acesta sa poata pretinde despagubiri agentiei.

Este in sarcina pasagerului sa verifice pe www.politiadefrontiera.ro/ sau la telefon 021.9590 daca indeplineste conditiile de iesire din tara.
Pasagerul este obligat sa se prezinte la imbarcarea pentru zbor cu cel putin 2 ore (unele companii cer prezenta cu 3 ore) inainte de ora plecarii, pentru a i se putea intocmi formalitatile necesare.

Fara a solicita acordul agentiei de turism, companiile aeriene au dreptul  de a modifica orarul de zbor. In astfel de situatii, Agentia de turism nu este responsabila pentru aceste modificari de orar. Pasagerul se va adresa direct companiei transportatoare care va asista Pasagerii conform Regulamentului nr. 261/2004 implementat prin HG nr. 1912/2006.  Orice problema privind operarea zborului precum si repercusiunile acesteia intra in competenta si responsabilitatea transportatorului.

 La intrarea in posesia documentelor de calatorie va recomandam sa verificati corectitudinea datelor inscrise pe acestea (nume, date de calatorie, ruta).
Dupa inmanariea documentului de calatorie (prin orice mijloc – fizic sau pe email) nu ne asumam responsabilitatea si nici pentru rezervarile efectuate in urma unei solicitari eronat formulate de catre Pasager.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Informatii rezervari
In cazul sejururilor din România, cazarea se face de regula la ora 18,00 a zilei de intrare si se termina de regula la ora 12,00 a zilei de iesire inscrise in voucher. 

In cazul sejururilor externe cazarea se face incepand de regula cu ora 14,00 pana la ora 18,00, a zilei de intrare si se termina de regula la ora 12.00 a zilei de iesire inscrise pe voucher.

Eventualele costuri suplimentare generate de neeliberarea spatiilor de cazare pâna cel târziu la orele specificate mai sus, minibar, aer conditionat, seif si altele cad in sarcina exclusiva a Calatorului. 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Reclamatii/Sesizari
Calatorul este obligat să intocmeasca o sesizare , fără întârzieri nejustificate, în  scris, cu descrierea cat mai precisa a motivelor,  la fata locului, cu privire la deficientele constatate, sesizare care se va transmite imediat atat Agentiei, cat si prestatourlui de servicii de calatorie, care vor proceda imediat la solutionarea sesizarii.

In  cazul nerezolvării deficiențelor constatate până la  terminarea  sejurului, Calatorul are dreptul să adreseze sesizarea Agenției, în scris în cel mult 72 ore de la momentul returului. Sesizarile se socotesc valabile și se iau în considerare dacă îndeplinesc cumulativ următoarele condiții de formă: să fie redactate în scris pe timpul sejurului, imediat la momentul apariției situației care face obiectul său; să fie transmise atât reprezentantului local al Agenției, cât și Agenției, cu descrierea cât mai precisă a motivelor; să aibă anexat obligatoriu un proces verbal semnat de către Calator, reprezentantul hotelului și reprezentantul local al Agenției. 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Asigurari

Va recomandam sa incheiati un pachet de asigurari medicala si storno pentru protectie atat inaintea plecarii, in caz de anularea calatoriei cat si dupa plecare, in cazul unei situatii neprevazute (accident, boala sau deces), intrucat tarifele agentiei noastre nu includ asigurarea pentru anularea calatoriei si/sau medicala (asigurare storno si asigurare pentru intreruperea calatoriei). 

Lipsa acestor polite de asigurare ar putea genera costuri in caz de renuntarea la calatorie inaintea inceperii sau intreruperea calatoriei.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Recomandări generale pentru cetăţenii români care doresc să călătorească în străinătate:

  • Procuraţi-vă un ghid de călătorie pentru destinaţia aleasă.
  • Informativă asupra situaţiei de securitate din zonă
  • Accesaţi periodic pagina web a Ministerului Afacerilor Externe, rubricile „Sfaturi de călătorie” şi Vize şi servicii consulare.
  • Consultaţi ghidurile de călătorie puse la dispoziţie de către Ministerul Afacerilor Externe la rubrica  Sfaturi de călătorie » Ghiduri de călătorie.
  • Verificaţi şi alte informaţii oficiale furnizate de instituţii ale statului român (Poliţia de Frontieră, etc.) precum şi informaţii oficiale furnizate de autorităţile ţării în care doriţi să vă deplasaţi.
  • Pentru obţinerea unor informaţii turistice suplimentare, vă recomandăm să consultaţi informaţiile oficiale furnizate de autorităţile statului în care doriţi să vă deplasaţi.

 

Agentia de turism Exclusiv Travel nu isi asuma responsabilitatea pentru nerespectarea de catre Calatori a Conditiilor de Calatorie in strainatate.

Solicita oferta